ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Meclis Aratrma nergeleri > Tankut, Son yıllarda uygulanan tarımsal politikaların sonucunda tarım bölgelerindeki köylerin nüfusunun azalmasının nedenlerinin araştırılarak tespit edilmesi ve çözümü amacıyla Meclis Araştırma önergesi vermiştir.

09/03/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Son yıllarda uygulanan tarımsal politikaların sonucunda tarım bölgelerindeki köylerin nüfusunun azalmasının nedenlerinin araştırılarak tespit edilmesi ve çözümü amacıyla Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





GEREKÇE:

Ülkemizde 1927 yılında nüfusun yüzde 75'i köy ve beldelerde yaşarken, 2009 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 24'e gerilemiştir. İl ve ilçe merkezinde ikamet edenlerin oranı da 82 yılda yüzde 24'den yüzde 75'e çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1927 yılında nüfusun 3,306,000’i il ve ilçe merkezinde, 10,342,000’i ise köy ve beldelerde yaşamaktayken, 2009 yılına gelindiğinde ise il, ilçe merkezlerinde yaşayanların sayısı 54,807,000 kişiye çıkarken, köy ve beldelerdeki nüfus ise 17,754,000 kişiye yükselmiştir. Bu rakamlar şehir nüfusunun hızla yükseldiğinin, köy ve kırsal nüfusunun ise hızla azaldığına işaret eden çarpıcı değerlerdir.

2009 yılı itibariyle ülkenin tümündeki köy ve beldelerde yaşayan nüfusun hemen hemen Ankara ve İstanbul nüfusunun toplamı kadar olması, üzerinde düşünülmesi gereken bir gerçektir.

Son yıllarda ülkemizde AKP hükümetleri döneminde uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikaları ile birlikte son dönemde yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle çoğu köyümüzden yüksek oranda şehirlere göçün hızlandığı ortaya çıkmıştır. Bu olumsuz durum yeni birçok sorunun kaynağını oluştururken bu sorunların içinde en önemlisi olan işsizlik oranının giderek yükselmesine neden olmuştur. Yıllardan beri sistematik bir şekilde ülkemizde köyden şehirlere göç özendirilmiştir. Bu durum gelişmişliğin göstergelerinden birisi olarak köy ve kırsal kesimde yaşayanların oranının düşük olması şeklinde izah edilmeye çalışılmıştır.

Yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının yanında genelde sanayileşme ülkemizde belli şehirler ve bölgelerde yoğunlaşınca, göçlerinde bu şehirlere ve bölgelere yönelmesi sonucu şehirlerin etrafı kısa sürede gecekondularla çevrilerek, giderek şehirlerin köyleşmesine, köylerin boşalmasına neden olmuştur. Asıl önemli olan konu ise insanların köylerinden sökülüp şehirlere taşınmış olunmasına rağmen onlara köydeki hayatlarından daha zor bir yaşantı sağlanmasıdır.

Tüm bu olumsuzlukların yanında köylere ve kırsal kesime alt yapı hizmetlerinin uzun yıllar götürülememesi sonucu, çamurdan geçilemeyen yollar, sağlıksız ortamdan temin edilen su, elektriği olmayan, kanalizasyonu ise hiç düşünülmeyen yerleşim birimleri olarak kalması da, insanlar için şehirlerin daha cazip hale gelmesine neden olmuştur.

Eğer köylere ve kırsal kesime alt yapı hizmetleri zamanında götürülebilmiş, tarımda ve hayvancılıkta verimi artırıcı tedbirler alınabilmiş, gerekli destekler verilebilmiş olsaydı bu gün şehirlerimiz büyük köyler haline gelmeyeceği gibi, köylerimiz de yaşlıların duvar diplerinde günlerini tükettiği mekânlar halinde olmayacak, üretimin olduğu, mutlu insanların yaşadığı yerleşim birimleri olacaktı.

Köylerin boşalmasının önüne geçecek önlemlerin acil olarak alınması, hem tarımsal üretimin artmasının, hem işsizliğin ciddi ölçüde azalmasına hem de çarpık şehirleşmenin önüne geçilmesine katkı sağlayacak ve insanlarımızın köylerinde mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yaşantı sürdürmesine imkân sağlayacaktır.


Netice olarak;

Yukarıda anlatılmaya çalışılan gerçekler çerçevesinde; tarım bölgelerindeki köylerin nüfuslarının azalmasının nedenlerinin araştırılarak tespit edilmesi ve çözümü amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz.



,,